Kotia kohti -blogi

05.06.2019

Elämän mittainen unelma, mutta mistä lähteä liikkeelle?

Elämän yksi hienoimmista hetkistä on se, kun haave omasta kodista alkaa vallata mielen ja tulevaisuuden tarpeita suunnitellessa yhtenä vaihtoehtona on kokonaan uuden talon rakentaminen itselle tai omalle perheelle. Tästä tunteesta kannattaa nauttia ja sen tuomaan positiiviseen energiaan on mukava heittäytyä mukaan.

Elämän mittainen unelma, mutta mistä lähteä liikkeelle?

Sijainnin vaikutus jokapäiväiseen elämään

Talounelman toteutumisessa kaikki lähtee liikkeelle sopivan sijainnin löytämisestä. Tätä pohtiessa kannattaa miettiä tarkoin tulevaisuuden tarpeet, mahdolliset päiväkodit ja koulut, oman työmatkan sujuvuus sekä edullisuus. Hyvä esimerkki sijainnin taloudellisesta vaikutuksesta on työmatkan huomioiminen. Sijainti voidaan valita esimerkiksi siten, että perheessä ainakin toisen työmatka sujuu ilman autoa aamupuuron voimalla tai julkista liikennettä hyödyntäen. Näin säästetään huomattavia summia, kun toista autoa ei tarvitse hankkia ainoastaan työmatkaa varten.

Sijainnin varmistuttua on hyvä tutustua tarkkaan tonttivaihtoehtoihin ja niiden maaperään sekä ilmansuuntiin oleskelupihan osalta. Nämä vaikuttavat paljon rakentamiskustannuksiin sekä tulevan asumisen viihtyvyyteen. Esimerkiksi aina päivätyötä tekevälle on harvoin iloa siitä, että keskipäivän aurinko valaisee oleskeluterassia. Tontin oikein valitsemalla auringosta pääsee nauttimaan silloin, kun se käy oman elämän rytmiin.

Kotia harvoin rakennetaan yksin, joten muista kysyä neuvoja

Sopivan tontin löydyttyä pohdintaa jatketaan tarkastelemalla omaa budjettia ja resursseja. Niihin annoimmekin jo aikaisemmassa blogikirjoituksessamme vinkkejä. Budjetti ja resurssi ohjaavat talon kokoa ja rakennetta suunnitelmien hahmotteluvaiheessa. Olisikin hyvä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa turvautua alan ammattilaiseen, joka osaa ehdottaa sopivia vaihtoehtoja haaveiden toteuttamiseksi juuri sinun tarpeidesi, toiveidesi ja budjettisi pohjalta.

Yksi hyvä ja varsin perinteinen keino on heti alkuvaiheessa hakeutua keskustelemaan jo rakennusprosessin läpi käyneiden sukulaisten, tuttavien tai aivan ventovieraidenkin ihmisten kanssa kokemuksista, joita heille on omista kodin rakennusprojekteistaan kertynyt. Näistä keskusteluista löytyy monesti hyviä kumppaneita omaan projektiin, ilmenee mahdollisia karikoita ja saa varmasti uusia ideoita. On hyvä myös muistaa, ettei ihan kaikkia haaveita ja tarpeita sijainnin, tontin sekä itse rakennusten osalta saa täytettyä ja kompromisseja joutuu aina tekemään.

Linnutkin laulavat keväällä iloisesti pesää rakentaessaan, joten muista nauttia niistä hetkistä, kun omaa pesääsi rakennat tai suunnittelet!

Keväisin terveisin,
Joonas

Ota yhteyttä

Unelmiesi koti on vain yhteydenoton päässä. Voit myös halutessasi tilata esitteemme sekä esimerkkimallistomme.