Kotia kohti -blogi

19.06.2019

Oikeista kodin materiaaleista on muuhunkin kuin silmäniloksi

Keskustelu eri materiaaleista, niiden toimivuudesta, soveltuvuudesta, käyttöiästä ja muista ominaisuuksista herättää monesti voimakkaita tunteita moneen suuntaan. Myös me olemme innokkaasti osallistumassa keskusteluun nyt, kun kyselyssämme yhdeksi yleiseksi huolenaiheeksi nousi materiaalivalinnat.

Oikeista kodin materiaaleista on muuhunkin kuin silmäniloksi

Materiaaleja voidaan jakaa kahteen eri lajiin, rakenteellisiin materiaaleihin ja pintamateriaaleihin. Oleellisin ero näiden välillä on se, että rakenteellisilla materiaaleilla on vaatimuksia mm. lujuuksien ja kestävyyksien osalta, kun taas pintamateriaalien vaatimuksena on kulutuksen kestävyys sekä esim. pigmenttien säilyminen.


Rakenteelliset materiaalit

Omaa kotia suunniteltaessa kannattaakin aloittaa talon päämateriaalin valinnasta. Onko kyseessä perinteinen puutalo, hirsitalo, hengittävä puutalorakenne, kivitalo tai kenties jokin muu? Tämän valinta ohjaa muiden materiaalien valintaa aina pintamateriaaleihin asti. Oman kodin rakentamisen ollessa monille elämän suurin ja pitkäaikaisin sijoitus, valmistajien antamat takuut ja käyttöiät nousevat isoon rooliin etenkin lopullisissa materiaalivalinnoissa. Esimerkiksi peltikatemateriaaleissa on valtavia eroja, kun lähdetään keskustelemaan käyttöiästä ja pinnoitetakuusta.


Pintamateriaalit

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää myös ulkoverhouksen laatuun, jolla on valtavat vaikutukset rakennuksen ryhdikkään ulkoasun säilymiseen. Ulkoverhouksessa puupaneelin tärkeimmät ominaisuudet ovat sen paksuus, oksaisuus ja pinta, jotka ratkaisevat pitkällä tähtäimellä pintamaalin pysyvyyden. Talon sisäpintoja suunnitellessa on hyvä ensin miettiä omaa käyttö- ja kulutusastetta sekä mahdollisia muuntelun tarpeita tulevaisuudessa. Sisäseinissä maalipinnat ovat myöhemmin helpommin fiksattavissa ja sävyt muunneltavissa kuin tapeteilla, puupaneelissa taas huomioitava sen tummuminen ajan myötä.


Avuksi muutamia avainkysymyksiä pintamateriaalivalintojen tekijälle:


Kuinka paljon saunaa käytetään?

  • Tällä on ajan myötä oleellinen vaikutus laudepuun ja paneeleiden valintaan.


Mikä laattapinta on sinun arkesi kannalta käytännöllisin?

  • Lattioissa ja seinissä laatan pinnalla on suuri merkitys esimerkiksi siivoamiseen ja turvallisuuteen. Karkea laatta on hidas ja hankalasti puhdistettava, kun taas kiiltäväpintaisessa laatassa lika näkyy nopeammin, mutta on myös helposti puhdistettavissa. Vastaavasti taas karheapintainen lattialaatta lapsiperheissä voi vähentää kaatumisia merkittävästi.


Minkä asteiseen kulutukseen muut lattiapinnat asetetaan?

  • Oleellista on miettiä, löytyykö omasta kodista esimerkiksi lemmikkieläimiä, joiden vaikutus lattian kulutukselle on merkittävä? Myös senioreiden kodin ja lapsiperheen välinen kulutustaso lattialle on huomattavan erilainen.

Tähän artikkeliin kokosimme ajatuksia aiheesta vain pintaraapaisun verran ja enemmänkin käytännöllisyyden näkökulmasta. Toinen puoli asiaan on omien makumieltymysten täyttäminen, jossa suurempi painoarvo on omalla persoonallisella näkemyksellä. Muista nauttia siis omien mieltymystesi täyttämisestä ja fiilistele niiden antamasta energiasta suunnittelun lisäksi myös arkipäivän elämisessä.

Hyvää keskikesän juhlaa toivottaen,

Joonas

Ota yhteyttä

Unelmiesi koti on vain yhteydenoton päässä. Voit myös halutessasi tilata esitteemme sekä esimerkkimallistomme.